Skip to main content

Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver'in İKÜ Gündemine İlişkin Mesajı - XXXII

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) ile değişen İKÜ gündemine ilişkin bir mesaj yayınladı.

Değerli Kültür Ailem, 

Yılın ilk ayını geride bırakıyoruz. Şubat itibarıyla yeni bir başlangıcın eşiğindeyiz. İkinci dalga nedeniyle Aralık 2020’de uzaktan çalışmaya geçiş yapmıştık. 1 Şubat 2021 Pazartesi’den itibaren üst yönetim, akademik ve idari kadrolarımızdan, ilk fazda 63 kişi olarak belirlediğimiz çalışma arkadaşlarımızla yeniden Ataköy Kampüsümüze dönüyoruz. 

Kampüse dönüş kapsamında 29.01.2021 Cuma günü, Ataköy yerleşkemizdeki ofislerimiz ve ortak kullanım alanlarımız dezenfekte edildi. Kampüslerimize giriş HES kodu ile yapılacak. Çalışma saatlerimiz İstanbul Valiliğinin 01.12.2020 tarihli kararıyla 10:00-16:00 olarak uygulanacak. Ziyaretçi ve çalışma esaslarımızda KOVKOM’un paylaştığı yönergelere hassasiyetle uyulmasını önemle rica ediyorum. İş süreçlerine uzaktan devam edecek çalışma arkadaşlarımızın da kampüs ekipleriyle temasta ve erişilebilir olmaları temel beklentimiz.  Tüm çalışma arkadaşlarıma bu noktada çok güveniyor, yeni başlangıcın üniversitemiz için sağlık ve esenlik getirmesini diliyorum.

Sevgili Kültür Ailem, 

Bahar yarıyılı ders dönemi, akademik takvimimize göre 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacak. Bahar döneminde üniversitenin yüz yüze eğitim için açılmasına ilişkin bir karar şu anda bulunmuyor. Ancak Kurumsal İletişim Daire Başkanlığımız Ocak ayının ilk haftasında sosyal medya hesaplarımız üzerinden takipçilerimize “2021’den Beklentileriniz” başlıklı bir anket yaptı. Sonuçlarına baktığımızda ilk beklenti üniversitenin açılması yönünde. 

Üniversitemizde hazırlık, 1 ve 2. sınıf öğrencilerimizin yaş grubunu kapsayan, 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkma- toplu taşıma kullanımına ilişkin kısıtlamalar şu anda devam ediyor. Bu faktörleri dikkate alarak öğrencilerimize hibrid eğitim imkânı sunabilmenin formülleri üzerine çalışıyoruz. 15 Şubat 2021’e kadar pandemiye ilişkin tüm başlıkları ve gidişatı göz önünde bulundurarak planlamalarımıza devam edecek, gelişmeleri de sizlerle paylaşacağız. 

Değerli Kültür Ailem, 

Dün Ipsos Araştırma tarafından Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporunun sonuçları yayınlandı. Raporda gençlerin beklentileri ve mutluluklarına ilişkin düşündürücü sonuçlar da var. Rapora göre üniversite gençliğini temsil eden 18-24 yaş grubunun, Türkiye’nin şu andaki durumundan memnuniyeti yüzde 20. Araştırma, gençlerin memnuniyet ve beklenti seviyelerinin diğer yaş gruplarına göre daha olumsuz olduğuna dikkati çekiyor. Çalışmada Türkiye’nin en önemli sorunu da katılımcılara sorulmuş. Buna göre Aralık 2020’de Türkiye’nin en önemli sorunu (yüzde 45) ekonomi ve koronavirüs iken, eğitimin önemli bir sorun olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 2. Öte yandan, yine geçtiğimiz hafta Milliyet Gazetesinden Abbas Güçlü köşesinde iki yazıya yer verdi: 27 Ocak 2021’de Üniversitelerde sona mı gelindi?  ve 29 Ocak 2021’de Üniversitelerin altın çağı sona mı eriyor? İçerikleri, yorumsuz olarak sizlerle paylaşıyor ve görüşlerinizi merak ediyorum. 

Değerli Kültür Ailem, 

Referansı olmayan, benzersiz bir zaman diliminden geçiyoruz. Tüm bu istatistiklerin, görüşlerin verdiği mesaj üzerine eğitim emekçileri olarak hepimiz düşünmeliyiz. Koronavirüs önceliklerimizi, yaşamdaki acil ve önem sıralamalarımızın dengesini değiştirdi. Pandeminin ilk fazında yaptığımız toplantılardan birinde Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Sayın Bahri Öztürk Almanca’dan bir deyimi çevirerek bizimle paylaşmıştı: “Zaruret Yaratıcı Yapar”. Zaruretler çağında, mücbir sebepler dünyasında dengemizi korumak, gençliğin beklenti ve mutluluk düzeylerini artırmak, ‘her şeyin başı eğitim’ düşüncesini yeniden canlandırmak ve eğitimi ülke gündeminin önem sıralamasında hak ettiği yere kavuşturmak için yaratıcılığın sınırlarını zorlamaya, daha fazla tartışmaya, konuşmaya, paylaşmaya ihtiyacımız var. Bir diğer ihtiyacımız da ekonomik, psikolojik ve sosyal açıdan dengemizi korumayı başarmak. 

Bütün bunları gözden geçirirken, geçmişi düşündüm. Çocuklara bisiklete binmeyi öğretirken, dengede kalmaları için pedalları çevirmeleri gerektiğini söylerdik. Hareket halinde kal ve daima karşıya bak. Onursal Başkanımız İnş. Yük. Müh. Sayın Fahamettin Akıngüç’ün cümlesiyle, ‘Durmayalım, durursak düşeriz’. 

Yeni başlangıçların ilham vereceği güzel, sağlıklı bir ay olsun hepimiz için
Dostlukla, 

Dr. Bahar Akıngüç Günver
İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı