Skip to main content
ikü

Mütevelli Heyet Başkanımız Sn. Dr. Bahar Akıngüç Günver'in İKÜ Gündemine İlişkin Mesajı - XXXV

Sevgili Kültür Ailem, 

Geçtiğimiz hafta, paylaşımlarıma ve notlarıma baktığımda bir fotoğraf çıktı karşıma. 6 Mart 2020 tarihli. Yer Ataköy Yerleşkesi mimarlık stüdyomuz. Öğrencilerimizin kampüs bahçesiyle ilgili proje sunumlarını dinliyoruz. Korona o günlerde bir risk olarak gündemimizde. Bu nedenle mesafeliyiz, ancak maske henüz bir zorunluluk değil. Bu fotoğraftan çok değil bir hafta sonra pandemi ilan edildi ve hepimizin hayatı değişti. 

O günden bugüne bir yıl geçti. Yaşadığımız bu deneyim hepimize çok şey öğretti ancak şu da bir gerçek ki bazılarımız için süreç çok daha keskindi. Telafisi zor hatta imkânsız kayıplar yaşayan arkadaşlarımız, öğrencilerimiz, mezunlarımız oldu. Bu vesileyle, her birinin acısını yürekten paylaştığımızı ve daima yanlarında olduğumuzu belirtmek isterim. Umuyorum ki bu yıl, iyileşmenin ve yeniden normale dönebilmenin yılı olur. 

Bir yıl içinde geldiğimiz noktaya baktığımızda, şok fazındaki kadar çaresiz değiliz. Stresimizi, kaygılarımızı başladığımız yere göre daha iyi yönetebiliyoruz. Elbette tam ve çok hızlı bir iyileşmeden söz etmek şu an için çok mümkün değil. Ancak pandemiyle mücadelede zihinsel ve duygusal yetenek setlerimiz çok gelişti. Geçmişe nazaran daha çevik daha yaratıcı ve en önemlisi de daha sakiniz. Bunları görebilmek ve hissetmek hem güven veriyor hem de geleceğe dair umudumuzu güçlendiriyor.

Sevgili Kültür Ailem, 

Gelecek kuşaklara aktaracağımız çok önemli bir deneyim kazandık. Bu kazanım Kültür Ailesinin emeğiyle oldu. İlk paylaşımlarımda da dile getirmiştim. Kriz zamanları bağları ya çözer ya da kenetler. Geçtiğimiz hafta, uzun bir aradan sonra Mütevelli Heyet Üyelerimizle Ataköy Yerleşkemizde yüz yüze ilk toplantımızı yaptık. Uzun bir süre dijital ortamda gerçekleştirdiğimiz toplantılarımızın ardından kampüsümüzde buluşmak, bağlarımızın tüm kısıtlamalara rağmen güçlendiğini görmek çok değerliydi. 
Mütevelli Heyetimizin üyeleri, ‘Kültürün Kültürünü’  korumak için bilgi ve deneyimlerini cömertçe paylaşarak her zaman yanımızda oldular. Rektörlüğümüzle temasları çok güçlüydü. Varlıklarını hep hissettik. 

Rektörlüğümüzün ve akademik kadromuzun da bilgisi, deneyimi ve disiplini bu süreçte bizim için büyük bir güçtü. Prof. Dr. Sayın Erhan Güzel, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Nihal Sarıer, Fakültelerimizin Değerli Dekanları ve Yardımcıları, Bölüm Başkanlarımız, Meslek Yüksekokulu Müdürlerimiz, Program Başkanlarımız, Araştırma ve Uygulama Merkezlerimiz, Birimlerimiz ve tüm akademik kadromuz yükseköğretimin gereklerini eksiksiz yerine getirmek için müthiş bir gayretle çalıştılar. 
Genel Sekreterimiz Sayın Ender Rıza Ekici’nin ve Mütevelli Heyet Danışmanımız Sayın Özkan Gül’ün kriz döneminde takım dinamiğini canlı tutmak için gösterdikleri efor, tüm süreçlerimize yansıdı. 

Krizin getirdiği tüm değişim süreçlerine başarıyla uyum gösteren, hizmette sürdürülebilirlik esasıyla görev yapan, sorumluluk alan tüm daire başkanlıklarımızın da çalışma kültürü örnek olacak düzeydeydi. Bununla birlikte, kampüslerimizdeki güvenlik ve hijyen tedbirlerini pandeminin tüm süreçlerinde eksiksiz yerine getiren Destek Hizmetleri Daire Başkanlığımızdaki çalışma arkadaşlarımızın da sabrı, emeği ve özverisi takdire değerdir. 

Geçtiğimiz bir yıl içinde Kültür ailesine her kademede emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma özverileri ve emekleri için teşekkürü borç biliyorum. 

Sevgili Kültür Ailem, 

Pandemi yaşamın her alanında değişimi tetiklemeye devam ediyor. Bu süreç, üç refleksimizi geliştirdi: Bütünü görebilmek, yenilik yaratmak ve farklı görevleri aynı anda yapabilme becerisi.  Şimdi krizde edindiğimiz deneyimleri kullanma zamanı. Şimdi, içimize ve çevremize yeniden bakış zamanı. Başladığımız yere göre çok daha deneyimli ve çok daha sakiniz. Bir yılın sonunda, hedefimiz geleceği yönetmek olmalı. Bu nedenle üç soru üzerine fazla düşünmeye ve eylem almaya ihtiyacımız var. Öğrenci deneyimini değiştirmek için ne yapabiliriz? Dijital gelişimi daha iyi nasıl sağlayabiliriz? Rektörlüğümüzün liderliğinde ilerleyen “yeni yolu” eğitimde ve iş süreçlerinde açmak için neler yapabiliriz?  

Pandemiyle tüm dünyada ve neredeyse her sektörde yeni bir çalışma kültürü inşa ediliyor. 10 Mart 2021’de Resmi Gazetede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Uzaktan Çalışma Yönetmeliği yayınlandı. Bu gelişmeyle biz de uzaktan çalışmaya ilişkin planlarımızı değerlendirmeye başladık. Çalışmanın yanı sıra eğitim de yeniden şekilleniyor. Korona, bütünüyle ortadan kalksa bile belli alışkanlıkları, uygulamaları bize miras bırakacak. Eğitimde dijitalleşme, bir tercihten öte yaşamımızın parçası olacak. Bu başlıktaki gelişmeleri dikkatle inceliyoruz. Pandemi öncesinde yüzde 10-15 bandında olan uzaktan öğretim oranını pandemi sonrasında daha yoğun kullanabileceğimiz alternatif senaryolar üzerine çalışmalarımız sürüyor. 

Sevgili Kültür Ailem, 

2021 bahar yarıyılı ve takip eden dönem, çok daha fazla emek, katılım, sorumluluk hatta inisiyatif almayı gerektirecek. Öğrencilerimizde pandemin yarattığı sorunlar var. İnsan kaynağımızda sağlık ve güvenlik baskısı, bilgi kirliliği, evin içine bir yaşamı sığdırmanın getirdiği yorgunluk ve dijital tükenmişlik var. Adaylar ve aileler ekonomik belirsizlik, uzaktan eğitimin açmazları, eğitim sistemine güven gibi pek çok başlıkta farklı soru işaretleriyle mücadele ediyorlar. Bütün bunların her biri çok normal ve hepsi günün koşullarıyla gelen zorluklar. Dolayısıyla bu yaz, pandeminin yarattığı açmazları telafi etmek için çalışacağımız oldukça yoğun bir dönem olacak. 
Özetle birlikte yapacak çok işimiz var. 

Not: Bu kez iki görsel de paylaşmak istedim sizinle. Biri mesajımın başında sözünü ettiğim 6 Mart 2020 tarihli fotoğraf diğeri ise 25 Ocak 2021’den bir kare. Koşullar bazen planları biraz değiştirir ya da geciktirir ancak amaç iyi bir şeyler ortaya koymaksa hedef mutlaka gerçekleşir. Kampüsümüzün yeni bahçesi için çalışmalarımız sürüyor. Sağlıklı güzel günlerde buluşmak dileğiyle.

Dostlukla 
Dr. Bahar Akıngüç Günver 
İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı  

 

ikü
İKÜ